Mellersta Fabriken – Nääs Fabriker

Ort: Tollered År: 2017 Beställare: Nääs Fabriker AB

mellersta-fabriken-1
mellersta-fabriken-2
mellersta-fabriken-3
mellersta-fabriken-4
mellersta-fabriken-5
mellersta-fabriken-6
mellersta-fabriken-7
mellersta-fabriken-8
mellersta-fabriken-9
mellersta-fabriken-11

Bakgrund

Mellersta Fabriken är en del i vårt uppdrag att utveckla och förädla Nääs Fabriker i Tollered, ett gammalt bomullsspinneri som numer fungerar som ett besöksmål med hotell- och konferensverksamhet men även innehåller mindre verksamheter och kontor . I Mellersta fabriken, som är den största byggnaden på området, var uppdraget att utöka butiksytorna, skapa nya kontorsytor samt öka antalet hotellrum.

 

Ett första steg i uppdraget var att flytta huvudentrén till ett mer centralt läge i området. Genom huvudentrén leds man upp för den nya entrétrappan till butiksytorna på plan 1. På butiksplanet har vi använt oss av specialtillverkade stålglaspartier för att dela av mellan butikerna och skapar skyltfönster mot gångstråket. Den gamla lastkajen, bredvid huvudentrén, glasades in och fungerar som utställningsplats för den intilliggande inredningsbutiken.

 

Vidare upp på plan 2 når man det nya kontorsplanet där målet var att skapa en kreativ och flexibel arbetsmiljö. Här finns dels större kontor för fasta hyresgäster men även mindre kontorsplatser för 1-2 anställda samt ytor för co-working. Centralt finns en stort pentry, mötesrum samt sociala ytor som får nyttjas av alla hyresgäster.

 

Det nya hotellplanet på plan 3 når man från det befintliga hotellet i Norra Fabriken, en intilliggande byggnad, genom en befintlig förbindelsespång mellan byggnaderna. Den befintliga fönsterindelningen fick styra utformningen av hotellrummen, vilket skapade dramatiska långsmala rum med fönstret i änden som blickfång. Det stora rummet som bildas i hotellkorridoren fungerar som en social yta där man kan spela shuffleboard på det gamla industrigolvet men som även används av hotellverksamheten för större evenemang.